Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin vermedi. Alınan tedbirler kapsamında, sabah erken saatlerde Taksim Meydanı’na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı. Sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin bir araya gelerek Taksim’e yürüyüşe geçmesi planlanan Saraçhane Meydanı’nda güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı.
08.00
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane’de toplanmaya başladı. Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi.
07.00
Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe’de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy’de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi.
05.30
İstanbul Valiliği’nin açıkladığı deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları başlatıldı.
04.00
Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı.
AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: “Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı” Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının Valilik kararıyla engellenmesini hak ihlali saydı. “Toplantı ve gösteri yürüyüşü” düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuruculara 18’er bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Kararında, Taksim’in işçi ve emekçilerin “ortak hafızası” ve “sembolik değeri” olduğuna vurgu yapan AYM, “Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı’nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır” dedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2014 ve 2015 yılları 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim’de yapılmasını engelleyen Valilik kararlarını AYM’ye taşımıştı. AYM, 2016 yılında yapılan başvuruları gündemine alarak 7 yıl sonra karara bağlamış, karar 15 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. – AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: “Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı” TIKLAYIN – AYM “Taksim işçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı” dedi, Bakanlık ve Valilik izin vermedi: Hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde… |